سفارش تبلیغ
صبا ویژن

مطالب متفرقه


شاید شما هم دیده یا شنیده باشید که فردی به صورت ناگهانی دچار فلج صورت می شود.

اولین واکنش افراد نسبت به این بیماری ، ترس و وحشت است؛ اما بهتر است به جای غلبه چنین حالاتی بر شما، با مراجعه به پزشک و درمان بموقع، گامی موثر برای بهبود هرچه سریع تر بردارید.

دکتر محمدحسن عامری، متخصص گوش، حلق و بینی در این باره به «جام جم» می گوید: فلج بلز، فلج عصب هفتم صورت است؛ عصبی که به عضلات صورت فرمان می دهد. در نتیجه اگر این عصب فلج شود، عضلات صورت قدرت حرکت را از دست خواهند داد.

علل بیماری

وی با اشاره به این موضوع که علل متفاوتی مانند تصادف یا تومورها می توانند باعث فلج عصب هفتم شوند، می افزاید: این بیماری رامی توان فلج شدن عصب هفتم در یک طرف و به طور کامل و محیطی، البته با علتی ناشناخته تعریف کرد؛ بنابراین اگر علت این مشکل شناخته شده باشد دیگر نمی توان بیماری را فلج بلز نامید.

با این که علت این بیماری ناشناخته است اما می دانیم به صورت کلی چه اتفاقی می افتد. عصب هفتم پس از جدا شدن از مغز برای رسیدن به صورت از استخوان گیجگاهی می گذرد.

در حقیقت مسیر عصب از داخل استخوان گیجگاهی است و درست از لابه لای ساختمان گوش عبور می کند.

چون این قسمت استخوانی است، هیچ جایی برای تورم عصب وجود ندارد، یعنی اگر به هر دلیلی عصب ورم کند، مشکلاتی برای فرد ایجاد خواهد شد.

این متخصص، دلیل اصلی ورم عصب هفتم را ناشناخته عنوان کرده و می گوید: تورم عصب هفت به علل مختلف از جمله وجود یک ویروس یا بیماری خود ایمنی ایجاد می شود.

همچنین حدود 60 تا 70 درصد بیماران، چند روز قبل علائمی مانند سرماخوردگی یا بیماری های ویروسی داشته اند.

به همین دلیل، به احتمال زیاد ویروس در مدت زمان ایجاد بیماری، به عصب حمله کرده و در نتیجه تورم ایجاد شده است. همین مساله باعث می شود مشکلاتی برای عصب به وجود آید.

وی خاطر نشان می کند: خوشبختانه بیماری فلج عصب هفتم مساله وحشتناکی نیست. با این که بیمار در ابتدا خیلی می ترسد و نگران می شود و این بیماری هم بد منظره است، اما مشکلی بد عاقبت نیست. این افراد به طور معمول خود به خود خوب می شوند.

اگر شروع بیماری کامل نباشد، به این معنا که تمام رشته های عصبی فلج نشوند و تمام عضلات صورت از کار نیفتند، معمولا این افراد به طور کامل خوب می شوند.

معمولا 80 تا 90درصد افرادی نیز که فلج کامل یک طرف صورت دارند، به طور کامل بهبود می یابند اما 10تا 20 درصد نیز درجاتی از فلج را همیشه خواهند داشت.

زمان بهبود بیماری

دکتر عامری می گوید: همان طور که شدت و علائم بیماری بین افراد مختلف متفاوت خواهد بود، زمان بهبود کامل نیز نامشخص است.

اما در این مدت، پزشک باید درمان های محافظتی و حمایتی داشته باشد.

به عنوان مثال، از آنجا که پلک این افراد بسته نمی شود، قرنیه خشک شده و باعث زخم قرنیه می شود. زخم قرنیه نیز اگر کنترل نشود می تواند باعث عفونت چشم و نابینایی شود؛ بنابراین پزشک باید این عوارض را تا زمانی که بیمار خوب شود، کنترل کند.

به همین دلیل این افراد باید در طول روز از قطره اشک مصنوعی استفاده کنند. شب ها نیز پماد بمالند تا یک لایه محافظ روی چشم شان باشد و بر اساس دستور پزشک معالج، پلک ها را بسته نگهدارند.

ماساژ عضلات صورت و حرکت دادن آنها نیز موثر است. این کارها باعث می شود عضلات در این مدت ورزیده بمانند. در این زمان که مشخص هم نیست چقدر طول می کشد، این افراد باید فیزیوتراپی مداوم داشته باشند.

البته خودشان هم می توانند آموزش ببینند و اقدامات لازم را انجام دهند.

وی به مشکلات و بیماری های دندان که ممکن است برای این افراد پیش آید اشاره کرده و می گوید: بر اثر این بیماری، ترشح بزاق کاهش می یابد. در نتیجه احتمال پوسیدگی دندان بیشتر می شود.

به همین دلیل باید مراقبت های دندانی را به بیماران آموزش داد و به آنها توصیه کرد مرتب مسواک بزنند و از نخ دندان استفاده کنند.

این پزشک متخصص در مورد درمان بیماری و کمک های پزشک می افزاید: علاوه بر درمان های حمایتی، درمان های دارویی نیز می تواند به این بیماران کمک کند.

اگر مریض زود متوجه بیماری شده و به پزشک مراجعه کند، درمان زودتر شروع شده و دوره برگشت و بهبود، کمتر و کوتاه تر می شود.

سکته مغزی یا فلج بلز

ممکن است خانواده ها با بروز این بیماری نگران شوند و تصور کنند فرد دچار سکته مغزی شده است.

اما دکتر عامری با ذکر تفاوت های موجود می افزاید: هنگامی که فردی سکته می کند تا این حد که صورت فلج شود، معمولا اختلالات هوشیاری هم به وجود خواهد آمد.

یعنی از نظر عملکرد هوشیاری تفاوت هایی با قبل دیده خواهد شد. اما فلج بلز چون مربوط به خود مغز و داخل جمجه نیست، قطعا مریض هیچ علائم مغزی دیگری ندارد.

البته شیوه دیگری که پزشکان از آن استفاده می کنند، این است که وقتی بروز بیماری به صورت مرکزی و از داخل جمجمه باشد، مریض می تواند در طرف آسیب دیده هم پیشانی را بالا بیندازد. اما در فلج بلز، فرد قادر نخواهد بود این کار را انجام دهد.

به طور کلی فلج بلز جای نگرانی ندارد و با اقدامات حمایتی و آموزش هایی که بیمار می بیند، معمولا اکثر آنها خوب می شوند.


نوشته شده در جمعه 89/8/14ساعت 3:27 عصر توسط مریم نظرت چی بود؟ ( ) |


Design By : Pichak