مطالب متفرقه
آیا آدامس جویدن برای دندانها مضر است و یا اینکه به ادعای برخی از آگهیهای تبلیغاتی واقعا برای مقابله با پوسیدگیهای دندانی مفید است.
به گزارش سرویس بهداشت و درمان ایسنا، داشتن ظاهری خوب و احساس خوشایند خواسته تمام انسانها است. مردم با اقدامات مختلف مانند رفتن به کلاسهای بدن سازی یا انتخاب و آرایش یک مدل موی جدید تلاش میکنند این ظاهر مطلوب و خوشایند را برای خود ایجاد کنند. در این میان یک لبخند زیبا با دندانهای سالم و پاکیزه و دهانی خوش بو بیشک تاثیر مثبتی در زندگی اجتماعی هر فرد خواهد داشت.
به گزارش ایسنا، همه افراد گاه برای خوش بویی دهان و سفیدی دندانهای خود از مواد معطر و آدامسهای مختلف طعم دار استفاده میکنند اما آیا میدانید که ماده اصلی تشکیل دهنده آدامس که همان سقز است چه اثری بر سلامت دندانها دارد؟
به گفته پژوهشگران؛ آدامس بدون قند تاثیرات مثبت فراوانی در حفظ سلامت دندانها دارد. بدین معنی که میزان ترشحات بزاقی را در طی عمل جویدن بالا میبرد و از خاصیت اسیدی پلاکهای مخرب دندانها میکاهد.
بر اساس یک پژوهش علمی آدامس میتواند در کنار مواد دیگر محافظ دندانها از پوسیدگی آنها جلوگیری کند. بیش از بیست سال است که در موسسات تحقیقاتی و پژوهشی سراسر جهان در مورد نقش افزایش ترشحات بزاقی در حفظ سلامت دهان و دندان، مطالعات گستردهای صورت گرفته است.
شواهد بالینی حاکی از آن است که آدامس به تنهایی عامل پوسیدگی دندانها نیست بلکه استفاده از آن پس از هر وعده غذا یا بعد از میان وعدههایی نظیر شکلات و بیسکوئیت اثر اسیدی ایجاد شده را کاهش میدهد. امروزه محققان معتقدند که در کنار مسواک زدن مرتب دندان با خمیر دندان حاوی فلوراید، آدامس نیز میتواند نقش مفیدی در حفظ سلامت دهان و دندان ایفا کند.
آب دهان مهمترین ابزار دفاعی طبیعی دهان به شمار میرود. این مایع پلاکهای موجود بر سطح دندانها را میشوید و اسیدهای ایجاد شده را خنثی میسازد. در نتیجه، جویدن موادی مانند آدامس یا سبزیجات طبیعی، بزاق بر روی دندانها جاری میسازد. این خاصیت را «اسید شویی» مینامند. همچنین ترشحات بزاقی مواد غذایی باقی مانده در لا به لای دندانها را میزداید.
افرادی که دچار عارضه خشکی دهان هستند به دلیل کمبود میزان ترشحات بزاقی و اسیدی بودن دهان، به پوسیدگی دندان مبتلا خواهند شد. لذا به این افراد توصیه میشود که با استفاده از آدامس میزان ترشحات بزاقی خود را افزایش دهند.
قابل ذکر است، از آنجا که قندهای موجود در سقز اگر به مقدار زیادی در آدامس باشند میتوانند به روده و معده آسیب برساند، برای جلوگیری از این امر توصیه میشود که از آدامسهایی با قند کم یا بدون قند استفاده شود.
در صورتی که دندان های شیری خراب شوند، فضای لازم برای رشد دندان های دایمی از بین می رود و تکلم کودک نیز دچار مشکل می شود.
دکتر لیلا بصیر در گفت وگو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)منطقه خوزستان، اظهار داشت: حفاظت و مراقبت از دندان های شیری بسیار مهم است و این در حالی است که برخی افراد تصور می کنند به علت آن که دندان های شیری با دندان های دایمی جایگزین می شوند نیاز به مراقبت ندارند.
وی افزود: دندان های شیری تا 13 سالگی در دهان کودک وجود دارند و نقش مهمی در فرآیند تغذیه او ایفا می کنند و در صورتی که دندان شیری تخریب شود تغذیه کودک نیز دچار مشکل می شود.
بصیر تصریح کرد: همچنین به علت این که از بدو تولد تا 12 سالگی، فرم فک و صورت کودک شکل می گیرد و دندان های شیری فضای لازم را برای رشد دندان های دایمی ایجاد می کنند، در صورتی که تخریب شوند رشد دندان دایمی با مشکل مواجه می شود.
این دندان پزشک کودکان خاطرنشان کرد: همچنین اگر در 12 سال نخست زندگی کودک، دندان های او دچار مشکل شوند بر تکلم کودک تاثیر منفی خواهد داشت که این تاثیر ها گاه تا مدت طولانی ماندگار می شوند.
وی بیان کرد: کودکان در سن چهار تا پنج سالگی بسیار به زیبایی چهره خود اهمیت می دهند و در صورتی که دندان های شیری تخریب شوند ممکن است کودک دچار افسردگی و یا کاهش اعتماد به نفس شود.
بصیر گفت: مصرف مکرر و دایمی فست فودها می تواند بر دندان های شیری کودکان تاثیر منفی بگذارد.
وی افزود: فست فودها دارای نشاسته فراوان هستند و مصرف بیش از حد این مواد و ماندگاری نشاسته بر روی دندان ها موجب تبدیل نشاسته به قند و تخریب دندان ها شود.
این دندان پزشک کودکان تصریح کرد: مصرف فست فود برای کودکان به هیچ وجه توصیه نمی شود و در صورت مصرف نیز باید دندان ها شسته شوند.
کی از ویژگی های خنده زیبا، دندان های تمیز و براق است که با درخشندگی خود، باعث جلا و هرچه زیباتر شدن آن می شود، به همین دلیل، برخی به خاطر داشتن دندان های جرم گرفته و نازیبا، از خندیدن در جمع پرهیز و سعی می کنند به این وسیله دندان های خود را از نظرها پنهان کنند.
دکتر علیرضا کریمی مجرد، جراح دندانپزشک و متخصص بیماری های دهان و دندان در این باره به «جام جم »می گوید: پروتئین های موجود در غذا، بزاق و لاشه سلول های مرده بافت های مختلف دهان همراه با باکتری های موجود در دهان، به طور معمول پلاک هایی را روی دندان ها تشکیل می دهند که اگر روزانه از سطح دندان ها تمیز نشوند، املاح موجود در بزاق و مواد غذایی بر روی آنها رسوب کرده و منجر به ایجاد جرم دندانی آهکی و سخت می شود.
به گفته این دندانپزشک، پلاک ها براحتی با مسواک و نخ دندان تمیز می شوند، اما جرم با مسواک از بین نمی رود و برخی از نواحی دندان ها که معمولا کمتر مسواک می شوند و در مجاورت دهانه مجرای غدد بزاقی هستند، بیشتر جرم می گیرند.
کریمی مجرد با اشاره به این که عادات غذایی، روش مسواک زدن و نحوه قرار گرفتن دندان ها در تشکیل سریع تر جرم تاثیر بسزایی دارد، می گوید: بخشی از جرم بر روی سطح دندان و قسمتی بین دندان و لثه در شیار لثه ای قرار دارد که براحتی قابل مشاهده نیست.
وی خاطرنشان می کند: جرمی که روی دندان تشکیل می شود، به مرور زمان سبب التهاب و تورم لثه ها شده و از آنجا که حاوی مقادیر بسیار بالایی از باکتری های بیماری زاست، عفونت لثه ها و پوسیدگی های دندانی را درپی دارد.
طبق بررسی های صورت گرفته، اثرات التهابی لثه ها اغلب بدون درد است و فرد متوجه اثر تخریبی جرم روی لثه ها نمی شود، ولی با شروع التهاب و عفونت، لثه ها و متعاقب آن استخوان نگه دارنده ریشه تحلیل رفته و در نتیجه لقی دندان را ایجاد می کند.
? آیا جرم گیری، دندان را خراب می کند؟!
دکتر کریمی مجرد در این باره اظهار می کند: متاسفانه باورهای غلطی میان مردم کشور ما نسبت به جرم گیری وجود دارد که مثلا جرم گیری باعث نازک شدن مینا، لقی دندان، فاصله بین دندان ها و … می شود که همگی ناشی از تلقی های غلط عامیانه است.
وی می افزاید: اساس کار دستگاه جرم گیری براساس لرزش هایی است که با نوساناتی ضربه هایی کوتاه به جرم وارد کرده و باعث خرد شدن این رسوبات آهکی و شستشوی آن با فشار آب می شود.
این متخصص بیماری های دهان و دندان می گوید: درواقع هنگامی که جرم روی دندان هاست، مثل لایه ای روی دندان را پوشش داده و از زیر باعث تحلیل لثه ها و عریان شدن ریشه می شود و وقتی فرد جرم گیری می کند، این لایه آسیب زا برداشته می شود و آن وقت تخریب ها آشکار می شود و ریشه عریان شده در اثر تحریکات سرما و گرما، حساسیت خود را برای مدتی کوتاه نشان می دهد و این باور غلط را به وجود می آورد که دندان ها در اثر جرم گیری تراشیده و خالی شده اند، در حالی که اساسا دستگاه جرم گیری قادر به تراش دندان نیست.
به گفته این جراح دندانپزشک، جرم ها به مرور و طی سال ها باعث تخریب لثه و استخوان نگه دارنده ریشه و سرانجام جایگزین آنها می شود که در اثر عقب نشینی لثه ها، بین دندان ها فضاهای خالی ایجاد می شود که این فضا توسط جرم پر می شود و در نهایت لقی دندان را در پی دارد.
دکتر کریمی مجرد با بیان این که ضرورت انجام جرم گیری با توجه به مضرات تجمع میکروب ها در آن (حدود 20تا 40 درصد از جرم را میکروب ها تشکیل می دهند) و تخریب نسوج نگه دارنده دندان ها، اجتناب ناپذیر است، می گوید: استفاده از خمیر دندان های ضد جرم مفید نیستند، چراکه جرم با آنها از بین نرفته و فقط رنگ موجود بر روی آن را از بین می برد و از سویی دیگر این خمیر دندان ها به علت داشتن مواد ساینده با مقادیر بالا، باعث ایجاد خراش بر روی سطح دندان ها شده و خود تجمع باکتری ها روی سطح دندان را تسهیل می کند.
? چند توصیه
روش صحیح مسواک زدن تنها راه پیشگیری از تشکیل جرم است، این دندانپزشک در این خصوص تصریح می کند: جرم گیری سالی یک مرتبه توصیه می شود.
بنابراین اگر حین مسواک زدن متوجه شدید از لثه ها خون می آید، حتما باید به پزشک مراجعه کرد.
وی می افزاید: به ناحیه ای که خون می آید بیشتر مسواک بزنید و از خونریزی نترسید و اگر پس از جرم گیری به سرما و گرما حساس شدید، نگران نباشید، چرا که به مرور زمان رفع خواهد شد و برای رفع سریع آن می توان از خمیردندان های ضدحساسیت که پزشک توصیه کرده است، استفاده کنید.
کریمی مجرد تصریح می کند: استفاده از دهان شویه ها نیز تاثیری در پیشگیری از تشکیل جرم ندارند، بلکه فقط اثرات ضدمیکروبی دارند که آن هم استفاده مکرر آن توصیه نمی شود.
«با تصورات واهی کودکانتان را از عصاره جانتان محروم نکنید!» این پاسخ عضو انجمن ترویج تغذیه کودک با شیر مادر در تکذیب خبری مبنی بر احتمال بالارفتن پوسیدگی دندان کودکان به دلیل شیر دادن در شب است چون اعضای این انجمن از نظر علمی اثبات کرده اند که نه تنها شیر دادن نوزادان سبب پوسیدگی دندان هایشان نمی شود، بلکه در سلامتی دندان های آنها هم نقش بسزایی دارد.
یک متخصص کودکان در گفت وگو با ایسنا گفت: ابراز عقیده کرده بودکه شیردهی با شیشه، تخریب دندانها را به جلو می اندازد.
اما دکتر احمدرضا فرسار، عضو هیات علمی گروه کودکان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در گفتگو با جام جم توضیح داد: شیر مادر، مواد ضد پوسیدگی دندان کودکان دارد و کاملا بر عکس آنچه در خبر پیشین گفته شده بود عمل می کند یعنی دندان های کودکان را محکم و مقاوم می کند و در آن موادی وجود دارد که میکروب های مربوط به پوسیدگی دندان ها را از بین می برد.
از سویی به گفته این متخصص، فرآیند شیر دادن به گونه ای است که شیر مادر با دندان های کودک تماسی ندارد و به انتهای زبان می ریزد و از آنجا به حلق می رود که می توان نتیجه گرفت حتی اگر ضرری هم برای دندان ها داشته باشد ـ که بر اساس شواهد علمی ندارد ـ با آنها تماسی ندارد و در نهایت خطری هم متوجه آن نیست.
دکتر فرسار تاکید کرد: شیردهی مادر به نوزاد باید حتما تا 2 سال تداوم داشته باشد.
در حالی که دندان ها از 6ماهگی رشد می کنند و این نباید باعث توقف شیردهی به کودک شود.
این عضو هیات علمی گروه کودک و نوجوان توصیه کرد: مادران رعایت بهداشت دهان و دندان آنها را از دوران کودکی در نظر بگیرند.
زیبایی مقوله ای است که انسان همواره دنبال آن بوده و هست. در گذشته های خیلی دور زنان از الماس که در دندان کار گذاشته می شد ، برای بزرگی و زیبایی استفاده می کردند و امروزه این موضوع شکل جدیدی به خود گرفته و مورد توجه خانم ها می باشد. نگین های دندانی همانند تمام نگین های دیگر از جمله نگین بینی ، گوش و یا ناخن به جهت زیبایی بر روی دندان ها گذاشته می شوند.
نگین ها اشکال متفاوتی دارند. بعضی نگین ها کریستالی می باشند ( سفید یا رنگی ) این گونه نگین ها یک سطح صاف در زیر دارند که از آن سمت توسط چسب های مخصوص به سطح دندان می چسبد. از انواع دیگر نگین ها نمونه های طلامی باشد که به اشکال متفاوت فرم داده شده اند که بنا به سلیقه شخصی انتخاب می شود. بعضی دیگر از آنها ، نگین به همراه طلامی باشد که در وسط شکل خاصی از جنس طلایک نگین کریستال وجود دارد.
آنچه در مورد نگین ها بایستی دانست این است که نگین یک وسیله تزئینی بوده و مدت ماندگاری آن نیز محدود می باشد لذا برای چسباندن آن بهتر است فقط از چسب های مخصوص استفاده گردد. چسباندن نگین نیاز به تزریق بی حسی ندارد. جهت چسباندن ابتدا سطح دندان تمیز می شود و بدون آسیب رساندن به دندان ، توسط مواد چسبنده مخصوص روی سطح دندان قرار می گیرد و به هیچ وجه بخاطر نگین سطح دندان تراش داده نمی شود زیرا این مساله باعث آسیب به مینای دندان می گردد و در صورت افتادن نگین جای باقی مانده ، نمای خوبی ندارد و بایستی با مواد ترمیمی اصلاح گردد. پس از چسباندن نگین چند ساعت طول می کشد که به آن عادت کنیم.
مهمترین مساله در نگهداری نگین بهداشت خوب دهان و دندان است ، زیرا اطراف نگین مکان مناسبی برای تجمع باکتری ها و ایجاد پوسیدگی می باشد. از آنجا که طلافلز قابل انطباقی با دندان می باشد نگین طلاماندگاری بیشتری نسبت به نگین های کریستالی ساده دارند. با این وجود هر زمان می توان بدون آسیب رساندن به دندان نگین را برداشت.اصولاجایگذاری نگین روی دندان سلیقه ای است ، ولی باید توجه داشت روی دندانی که پوسیدگی دارد گذاشته نشود.
معمولابیشترین دندان که نگین روی آن کار گذاشته می شود ، دندان ثنایای کناری یا لترال می باشد. در صورت جدا شدن نگین از سطح دندان ، می توان مجددا آن را چسباند.
Design By : Pichak |